دمپر، کاربرد آن و انواع دمپر
جریان مناسب هوا در یک محیط بسیار اهمیت دارد. خصوصا اگر یک محیط صنعتی، آشپزخانه یا غیره باشد. در هر صورت جریان هوای تازه در فضا یک نیاز بسیار جدی است. دمپر وسیلهای است که با کمک آن تهویه هوا و سرمایش و گرمایش بهدرستی انجام خواهد شد. با نصب دمپر در مسیر کانال یا ورودیهای هوا، امکان تنظیم فشار یا قطع و وصل هوا وجود خواهد داشت؛ درست شبیه کاری که شیر آب انجام میدهد.
بهغیر از این مسئله با بهرهگیری از دمپر از ورود حشرات، پرندگان گرد و خاک و هر جسم ناخواسته دیگر به محیط اتاق جلوگیری به عمل میآید.
دمپر چیست؟
دمپرها انواع مختلفی دارند و در صنایع فراوانی با توجه به کاربرد مورد نیاز، استفاده میشوند. این تجهیزات فلزی، عموما از آلومینیوم، استیل، گالوانیزه و ورق آهنی سیاه (st37) ساخته میشوند. بهکمک دمپر، امکان تغییر جریان هوا یا قطع و وصل آن فراهم میشود؛ بنابراین باید در مسیری که هوا جریان دارد؛ نصب شوند.
این وسیله تیغههایی دارد که به شکل اتوماتیک یا دستی باز و بسته میشوند. هنگامی که تیغههای آن روی یکدیگر قرار میگیرند؛ عبور جریان هوا به خوبی کنترل میشود و در زمان باز شدن، تیغهها به دو دسته تقسیم میشوند که یک دسته موازی هستند و دسته دیگر شکل متقاطع به خود میگیرند. البته لازم به ذکر است که دمپرها به صورت تک یا چند پره ساخته میشوند که در حالت چند پره، تیغههای موازی یا متقابل هستند.
تفاوت دمپر چند پره موازی و متقابل
اگر تیغههای دمپر موازی باشند؛ به هنگام باز شدن حالت شیبدار خواهند داشت. در این صورت زمانی که دمپر نیمه باز باشد؛ عبور جریان هوا با شیب انجام میشود. در این حالت، تا فاصله دو متر در بخش بالایی کانال هوا عبور نمیکند. در صورتیکه در چندپره موازی، در فواصل بسیار کم حتی ۳۰ سانتی متر نیز میتوان از عبور جریان هوا جلوگیری کرد؛ به این دلیل که هوا به صورت مستقیم حرکت کرده و هوا در تمام کانال جریان خواهدداشت.
از منظر رویکردهای دیگر، در دمپر تیغه موازی هرچه شیب بیشتر باشد؛ جریان هوا بیشتر و شدیدتر میشود که از مدل تیغه متقابل بیشتر خواهد بود. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که دمپرهایی که تیغه موازی دارند؛ در کنترل میزان جریان هوا از حالت کاملا باز تا حدود هفتاد و پنج درصد، عملکرد بهتری را ارائه میدهند.
انواع دمپر
با وجود اینکه عملکرد دمپرها به یکدیگر شباهت زیادی دارند اما، هر نوع خاص این وسیله، کاربرد منحصر بهفرد و مخصوص خود را دارد که به کمک آنها در درجه اول تهویه مناسب و سپس ایمنی و راندمان مناسبی در فضا ایجاد میشود. در ادامه با انواع دمپر آشنایی پیدا خواهید کرد.
بالانس دمپر
این نوع از دمپر که به دمپر بادی نیز معروف است. در پشت فن هواکشها استفاده میشود. هنگامی که فن روشن میشود؛ پرههای آن جهت انتقال هوا به بیرون از هم باز شده و به هنگام خاموش شدن، پرهها روی هم قرار می گیرند و بسته میشوند. به دلیل اهمیت سبک بودن تیغهها در این نوع، پره از جنس آلومینیوم ساخته میشوند.
فایر دمپر
با استفاده از این نوع، امکان جلوگیری از عبور آتش و دود از طریق مسیر کانال هوا به مناطق دیگر وجود دارد. به همین جهت نوعی دمپر ضد حریق یا ضد انفجار محسوب میشود. یک فیوز وظیفه کنترل پرههای فایر دمپر را به عهده دارد که با آلیاژ خاصی ساخته میشود. این آلیاژ زمانی که دمای محیط به بالای ۷۴ درجه برسد؛ ذوب خواهد شد و با کمک فنرهای تعبیه شده، فشاری ایجاد میشود که موجب بسته شدن تیغهها خواهدشد.
این نوع در پالایشگاهها، کارخانجات و هر محلی که احتمال آتشسوزی خطرآفرین وجود دارد، مورد استفاده قرار میگیرد.
دمپر ضد انفجار
این محصول به دلیل طراحی خاص میتواند در مقابل شدت موج انفجار و شعلههای آتش مقاوم باشد و مانع بسیار خوبی برای جلوگیری از ورود موج انفجار به داخل و همچنین انتقال شعلههای آتش و دود ناشی از آن به داخل میشود.
این محصول در ایران به دلیل عدم توانایی در طراحی، تست و نداشتن تجربه مناسب در این زمینه، تولید نمیشد. به همین دلیل برای تهیه آن باید از کشورهای اروپایی وارد شده و این امر موجب بالا بودن قیمت دمپر و اتلاف هزینه و زمان میشود.
اگر اتوماتیک باشد؛ تنظیم جریان هوا به وسیله موتورهای الکترونیکی و به شکل مدوام انجام خواهد شد. به این نوع دمپر موتوری نیز گفته میشود.
دمپر کانالی
با کمک این محصول، جریان هوا بین دو کانال های هوا و یا دریچههای هوایی قابل تنظیم خواهد بود. دمپر کانالی ممکن است یک یا چند پره داشته باشند (مانند دمپر گرد تک پره، دمپر گرد چند پره و …) که به شکل دستی یا اتوماتیک حرکت میکند و امکان کنترل جریان را بوجود میآورد.
دمپر جریان معکوس
اگر تیغهها به صورت یکی در میان، جهتشان مخالف یکدیگر باشند؛ نوع دمپر، جریان معکوس است. در این نوع، تنظیم هوا تنها در یک جهت انجام میشود. به عنوان مثال تنها جهت ورود یا خروج هوا در یک ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد.
دستهبندی دمپرها (جزئیتر)
- ماکرو دمپر (دمپرهای سایز بزرگ)
- میکرو دمپر (دمپرهای سایز کوچک)
- دمپر پروانهای
- دمپر نیم صفحه
- دمپر دیافراگمی
- دمپر لوور
دمپرها یکی از مهمترین اجزای ساختمانها هستند که نقش مهمی در کیفیت هوای ورودی و خروجی به محیطهای مختلف ایفا میکنند. علاوهبر کیفیت هوای ورودی به فضاها و مکانهای مختلف، نحوه کنترل جریان هوا در صنعت از اهمیت ویژهای برخوردار است.
برای مثال، در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی یا حتی نیروگاهها جریان هوا به کمک دمپرهای صنعتی تنظیم و کنترل میشود. در صنایعی مانند ذوب آهن، این دمپرها کیفیت هوای خروجی را کنترل میکند.
گروه تهویه دمیرچی با ساخت و نصب انواع دریچهها، دمپر، کانال و داکت اسپیلت، با توجه به شرایط و دیزاین مورد نیاز شما، آماده خدمترسانی در جهت بهبود شرایط تهویه مطبوع برای شما مشتری گرامی است.